onsdag 4. juni 2008

Los Angeles




Siden det skulle være folkeavstemming i Santa Cruz om selvstyre og regjeringen hadde forsterket politistyrken med rekruttrering og trening i månedsvis fant Silje og meg ut at det var en god ide å stikke fra landet. Eller, turen til Gringolandia var vel egentlig planlagt lenge før vi husket at 5 mai var den store dagen i Bolivia.

Ingen av oss hadde tenkt over hvor langt det egentlig var til California fra Bolivia og selv om vi bare hadde en mellomlanding, når en ser bort i fra fylling av fuel i Santa Cruz, det er nemlig begrenset hvor tunge flyene kan være når de letter i 4000 meters høyde, så tok reisen 18 timer! Jeg kunne likså greit dratt til Norge som tar 24 til 48 timer avhengig av flyselskap. Turen bort tok mye lengre tid en vi forventet, og det var slik  at vi oppdaget hvor stort USA egentlig er.

I Downey ble vi godt tatt i mot av Sonja. Tvillingsøsteren til min farmor for dem som ikke kjenner henne. Vi fikk til og med sove på hver sitt rom noe som var helt fantastisk når du er vant til å dele hver eneste kvadrat meter.

I Los Angeles var det gøy å være.  Vi var veldig elendige turister, så nesten ingen severdigheter. Men vi shoppet en masse, var på motevisning , vi fikk sett fravoritt homsa til Silje i Homsepatruljen, gått på appelsinslang hos naboen til Sonja, spist amerikansk fastfood og vi fikk besøkt Disneyland.

Spesielt det siste var veldig morsomt. Parken var virkelig gjennom ført og passet oss helt perfekt. Den var full av karuseller og sukkerspinn, men det som var stiligst var alle Disney miljøene de hadde bygget opp som så ut som om de var tatt rett ut i fra hvilken som helst tegnefilm.

Vi fikk også testet ut kollektivsystemet til LA. Dette var noe vi var veldig spent på, vi hadde nemlig hørt veldig mye negativt fra før av, men vi tenkte at amerikanere er jo så avhengig av bilene sine at de fordømmer det sikkert bare før de har testet det ut.

På den positive siden kan det sies at det er utrolig interessant å sniklytt på alle dine medpassasjerer. En får som turist et tydelig bilde av amerikansk kultur.  I tillegg så går det som er av undergrundstog ofte. 

Det som er negativt med systemet er at det tar tid, lang tid. I brukte 3 timer på en strekning som vanligvis tar en halv time med bil. I tillegg så følte vi oss utrygge om kveldene, selv om vi etter hvert ble fortalt av felles medpassasjerer at undergrunden er det tryggeste stedet å oppholde seg om nettene i LA fordi det er mye politi, kledd sivilt,  som er der for å passe på.

Det som er typisk for kollektivsystemet er at det for det meste bare blir brukt av svarte og latinske.  Rike hvite har egen bil. Det får en til å tenke. Hvorfor er det slik at de svarte fremdeles er en underklasse i dagens USA? Det er forståelig at de Sør-Amerikanske tilhører arbeider klassen. De har tross alt ikke vært i der i så mange generasjoner. Men hvorfor i all verden kaller de alle mexicanere? Det nytter ikke om de aldri så mye er fra Columbia, Bolivia eller  Puerto Rico, de blir likevel omtalt som mexicanere. Litt rart syns nå jeg.

Selv om vi ikke likte kollektivsystemet i LA så storkoste vi oss hele uka vi var der. Det var virkelig deilig med et besøk i den vestlige verden. I tillegg skal Sonja ha en stor takk for å tatt i mot oss på en så gjestfri måte. I tillegg så vil jeg bare si at Sonja er et helt fantastisk menneske som har et bemerkelsesverdig godt humør.  


På biltur i Klara Kus bil.

lei av å bruke kolektivtrafikk.

Noe  sightsing fikk vi da med oss mellom all shoppinga.

På appelsingslang hos naboen til Sonja.

Ingen kommentarer: